DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2041723-2,30%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uykusuzluğun Zararları ve Kaliteli Uyku İçin Uzman Tavsiyeleri
  • Zor Haber
  • Sağlık
  • Uykusuzluğun Zararları ve Kaliteli Uyku İçin Uzman Tavsiyeleri

Uykusuzluğun Zararları ve Kaliteli Uyku İçin Uzman Tavsiyeleri

ABONE OL
Mart 13, 2024 18:13
Uykusuzluğun Zararları ve Kaliteli Uyku İçin Uzman Tavsiyeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anketler Uyarıyor: Uyku Sorunu Daha Ciddi Bir Hâl Alıyor

Yapılan anket çalışmaları, insanların çoğunun yeterince uyumadığını düşündüğünü ve Google’da “uykusuzluk” aramalarının geçen yıl hızla arttığını gösteriyor. İyi uyku hayati öneme sahip; uyku yoksunluğu, birçok olumsuz durumla bağlantılıdır.

Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları

1. 65 Yaşından İtibaren Daha Sıcak Bir Odada Uyuyun

Yeni araştırmalar, 65 yaş ve üzerindeyseniz, iyi uyuyabilmek için daha sıcak bir odaya ihtiyacınız olduğunu öne sürüyor. Oda sıcaklığının 21-23°C arasında olması öneriliyor.

2. Hafta Sonları Uykusunu Telafi Et

Hafta boyunca yeterince uyuyamazsanız, uyku borcunuzu hafta sonu ödemeyi düşünebilirsiniz. Ancak bunu küçük parçalar halinde yapmanız daha faydalı olabilir.

3. Alarmı Ertelemekten Suçluluk Duyulmamalı

Bir araştırmaya göre, alarmı ertelemek bazı bilişsel testlerde daha iyi performans gösterebilir. Uykunun derinliği için uzun süre uyumak yerine kısa sürelerde uyanık kalabilirsiniz.

4. Aynı Saatte Kalkıp Uyun

Her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak, sağlıklı bir uyku düzeni için önemlidir. Tutarlı bir uyku rutini, erken ölüm riskini azaltabilir.

5. Yapay Işık Kullanın

Vücut saatlerini ayarlamak için yapay ışık kullanabilirsiniz. Özellikle yaşlandıkça, gözlerin ışığa duyarlılığı azalır ve bu durum uyku düzenini etkileyebilir.

6. Yatak Odasını Koyu Tutun

Çok az bir ışık bile uyku kalitesini etkileyebilir. Loş ışıkta uyumak, gece boyunca vücut fonksiyonlarınızı daha az etkiler.

7. Banyoda Işık Kullanın

Gece tuvalete kalkmanız gerektiğinde, zeminde ışık kaynağı olan lambalar kullanarak uykunuzu bozmamış olursunuz.

8. Cinsellik Uykuya Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, orgazmın uyku süresini kısaltıp kaliteyi artırabileceğini gösteriyor. Orgazm, sakinleştirici etkilere sahip hormonlar salgılar.

9. Yemek Zamanlamasına Dikkat Edin

Uyku yoksunluğunun hormon seviyelerini etkileyerek kilo alımına yol açabileceği biliniyor. Akşam yemeğinizi protein açısından zengin ve düşük yağlı, şekerli olmayan bir seçenekle tercih edebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.