DSÖ’nün verilerine göre, her yıl 6,7 milyon erken ölüm dış mekan ve ev ortamındaki hava kirliliği nedeniyle meydana geliyor. Dış mekan kirliliği 2019’da 4,2 milyon erken ölüme yol açarken, bu ölümlerin yüzde 89’u düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.
IQAir tarafından açıklanan 2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu’na göre, Bangladeş en yüksek PM2,5 yoğunluğuna sahip ülke olarak öne çıkıyor. Türkiye ise 20,3 birim PM2,5 yoğunluğu ile 44. sırada yer alıyor. Sadece 10 ülke DSÖ’nün belirlediği kılavuz değeri aşmamış durumda.
Uzmanlara göre, 2,5 mikron boyutundaki partiküller solunum yollarında ilerleyerek akciğerlere zarar verebiliyor ve kansere neden olabiliyor. Aynı zamanda hava kirliliği solunum yolu hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Uzmanlar, hava kirliliğini azaltmak için bireylerin yanı sıra kamuya, hükümete ve sanayi kuruluşlarına da önemli görevler düştüğünü belirtiyor. Fosil yakıtların daha tasarruflu kullanılması, toplu taşıma ve elektrikli araçların tercih edilmesi gibi önlemler öneriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.