DOLAR 32,5239 -0.04%
EURO 34,7605 -0.65%
ALTIN 2.442,760,29
BITCOIN 2077947-0,99%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üsküdar Üniversitesi’nden Türkiye’nin İlk Uzay Misyonu: MESSAGE Deneyi
  • Zor Haber
  • Teknoloji
  • Üsküdar Üniversitesi’nden Türkiye’nin İlk Uzay Misyonu: MESSAGE Deneyi

Üsküdar Üniversitesi’nden Türkiye’nin İlk Uzay Misyonu: MESSAGE Deneyi

ABONE OL
Mart 2, 2024 13:52
Üsküdar Üniversitesi’nden Türkiye’nin İlk Uzay Misyonu: MESSAGE Deneyi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MESSAGE Deneyi ve Kan Örnekleri Teslim Edildi

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alan 13 bilimsel araştırmadan biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Deneyi kapsamında Gezeravcı’nın yer çekimsiz ortamda alınan kan örnekleri laboratuvara teslim edildi.

Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan’ın Görüşleri

Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü ve MESSAGE Deneyi Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, kan örneklerinin eksi 80 derecede stabil olabilecek standartlarda teslim edildiğini grandbetting belirterek, deneyin detayları hakkında şu ifadeleri kullandı: “Ardından kan örnekleri laboratuvarımızdaki eksi 80 dolabına kaldırıldı. Kan örneklerini laboratuvar ortamında geliştirdiğimiz akustik levitasyon cihazında ve 2D kültüründe CRISPR/Cas sistemi ile aday genlerin knock out edilmesi, immün profilinin belirlenmesi, anti-kanser etkinliğinin gözlemlenmesi, T lenfositlerin proliferasyonunun incelenmesi ve sitokin salınım profillerinin karşılaştırılması gibi deneyler gerçekleştireceğiz.”

Deneyin Hedefi

Taştan, deney sonuçlarının henüz grandbetting giriş net olmadığını belirterek, “Kanların geldiği gün itibarıyla deneylere başlayarak, en kısa sürede makaleler yayınlayarak, yeni gen keşiflerinde bulunarak, yer çekimsiz ortam koşullarının hücrelere verdiği reaksiyonları keşfetmeyi hedefliyoruz” dedi.

Deneye Destek Olan Ekip

Açıklamaya göre, deneyde Büşra Tekirdağlı, Özge Demir, Ebru Çam, Fatmanur Erkek, Berranur Sert ve Gamze Gülden Dr. Taştan’a destek verdi. Ekip, “Türk Astronotun Genetik Profilinin Analizi ve Mikro grandbetting twitter Yerçekimi Ortamı Sağlayan Akustik Levitasyon Cihazında Anti-Kanser, Proliferasyon ve İmmunojenik Etkileri”ni araştıracak. Bu deneyde, yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genlerin tespit edilmesi ve uzay görevlerinde yer çekiminin bağışıklık hücrelerine etkisinin belirlenmesi için CRISPR gen mühendisliği yöntemleri kullanılacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.