NASA, bilgi aktarımı için radyo dalgaları yerine **kızılötesi ışık** kullanan lazer iletişimlerine odaklanıyor. Bu teknoloji, veri transferini **10 ila 100 kat daha hızlı** bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Glenn mühendisleri, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve NASA’nın Küçük İşletme İnovasyon Araştırma programı ile iş birliği yaparak, **taşınabilir bir lazer terminalini Pilatus PC-12 uçağının gövdesine geçici olarak kurdu**.
Uçak, Erie Gölü üzerinde uçarken topladığı verileri **Cleveland’daki bir optik yer istasyonuna** gönderdi. Oradan, veri **Dünya üzerindeki bir ağ** üzerinden NASA’nın Las Cruces, New Mexico’daki White Sands Test Tesisine iletilerek, buradan bilim insanları **veriyi kızılötesi ışık sinyalleri kullanarak** iletti.
Sinyaller, NASA’nın Lazer İletişim Röle Demonstrasyonu (LCRD) adlı yörüngesel deney platformuna ulaştı ve **Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ILLUMA-T yüküne** aktarıldı. ILLUMA-T, verileri Dünya’ya geri gönderdi. Deneyler sırasında **Glenn’de geliştirilen Yüksek Hızlı Gecikme Toleranslı Ağ (HDTN) sistemi**, sinyalin bulut örtüsünü daha etkili bir şekilde aşmasına yardımcı oldu.
Araştırmacılar, PC-12 uçağından **4K video yayın yeteneklerini test etmeye devam edecekler**. Bu deneylerle, **Artemis misyonları** ile Ay yüzeyine geri dönüşün **yayınlanabilmesi için gereken teknolojilerin geliştirilmesi** amaçlanıyor. NASA’nın lazer iletişim deneyleri, uzay araştırmalarında veri aktarımının geleceğine ışık tutuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.