Çığ veya selde kaybolan vatandaşların ve nesnelerin yerinin daha teknolojik imkanlarla tespit edilmesi için proje hazırlayan Atan, 2 yıl önce YYÜ Teknokent’e başvuru yaptı. Projenin kabul edilmesiyle 30 metrekarelik atölyede çalışmaya başlayan Atan ve ekibi, bir yılda tasarladıkları aracın prototipini tamamladı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars’ta kullandığı rocker-bogie (kaya teker) denilen süspansiyon sistemi ve 500 metrekarelik alanı tarayarak nesnelerin yerini tespit etme özellikleri bulunan araç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendi.
Atan ve ekibinin tasarladığı araç, Küresel Girişimcilik Etkinliklerine Katılım Çağrısı kapsamında dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024’e (Consumer Electronic Show) katılmaya hak kazanan 50 Türk teknoloji girişimi arasında yer aldı. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle ABD’nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirilen fuara katılarak aracın tanıtımını yaptı.
Atan, projenin daha da geliştirilmesi ve piyasa sürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Aracın tasarımıyla ilgili olarak Atan, “Ürünümüz 500 metrekarelik bir alanı dakikalar içinde tarama kabiliyetine sahip. Ayrıca derinlik konusunda da nesnenin yerini algılayabiliyoruz.” dedi. Atan ve ekibi, ürünü uluslararası standartlarda geliştirmek için akıllı sistemle görüntü analizi ve farklı yöntemleri denemeye devam ediyor.
Prototipini geliştirdikleri aracın Türkiye’de bir ilki temsil ettiğini belirten Atan, ürünün inşaat ve arkeolojik alanlarında da kullanılabileceğini ifade etti. Atan, “Ürünün piyasada karşılık bulmasını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.