DOLAR 32,4026 -0.14%
EURO 34,8126 0.15%
ALTIN 2.443,000,19
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Makine İhracatı Yıllık Yüzde 2,5 Düşerek 6,9 Milyar Dolara Geriledi
  • Zor Haber
  • Ekonomi
  • Makine İhracatı Yıllık Yüzde 2,5 Düşerek 6,9 Milyar Dolara Geriledi

Makine İhracatı Yıllık Yüzde 2,5 Düşerek 6,9 Milyar Dolara Geriledi

ABONE OL
Nisan 16, 2024 15:09
Makine İhracatı Yıllık Yüzde 2,5 Düşerek 6,9 Milyar Dolara Geriledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlk Çeyrekte Başlıca Mal Gruplarından Bazılarında Artış Gözlendi

MAİB tarafından yapılan açıklamaya göre, ocak-mart döneminde Türkiye’nin makine ihracatı yıllık bazda yüzde 2,5 düşüşle 6,9 milyar dolara geriledi. Ancak ilk çeyrekte türbin ve turbojetlerde yüzde 25, ısıtıcılar ve fırınlarda yüzde 17, tekstil ve konfeksiyon makinelerinde yüzde 16 artış görüldü.

ABD’ye Yönelik İhracat Artarken, Rusya ve İtalya’da Düşüş Yaşandı

Türkiye’nin makine ihracatında en fazla gerçekleştirdiği ülkelerden ABD’ye yönelik dış satımda artış devam ederken, Rusya ve İtalya pazarlarında düşüşler yaşandı. MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, küresel yatırımlardaki temkinli halin ilk çeyreği sınırlı bir gerilemeyle atlattıklarını ve memnuniyet duyduklarını belirtti.

2022 Performansının Yakalanması Bekleniyor

Karavelioğlu, Covid-19 salgını sonrası makine teçhizat yatırımlarının geçen yıl daraldığını hatırlatarak, önümüzdeki aylarda ekonomilerde yaşanacak hızlanmanın bu verilerin 2022 performansını yakalayacağını söyledi. Türk makine sektörü, yatırımlarını yüzde 13’e, üretimini ise yüzde 9’a yakın büyüterek ihracatını yüzde 11 artırmayı başarmıştır.

Ülkemize Yatırım Çekmek İçin Koruyucu Politikalar Önemli

Karavelioğlu, Türkiye’nin Çin’e karşı makine ticaretinde 11,7 milyar dolarlık açık verdiğini belirterek, bu durumun önemli sıkıntılara yol açtığını vurguladı. Koruyucu politikaların ülkemize yatırım çekmesinin önemine dikkat çeken Karavelioğlu, AB’nin de bu konuda şikayetçi hale gelmesiyle Çin’in Türkiye’ye bakışının değişmesini umduklarını belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.