DOLAR 32,5105 0.16%
EURO 34,8314 0.22%
ALTIN 2.440,890,12
BITCOIN %
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

İŞKUR’un Yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması Raporu Açıklandı
  • Zor Haber
  • Ekonomi
  • İŞKUR’un Yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması Raporu Açıklandı

İŞKUR’un Yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması Raporu Açıklandı

ABONE OL
Nisan 14, 2024 15:07
İŞKUR’un Yayımladığı İşgücü Piyasası Araştırması Raporu Açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İmalat Sektörü İşgücü İhtiyacının Öne Çıktığı Belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve çözümler üretmek için yapılan çalışmalardan bahsetti. İŞKUR tarafından 2023’te 86 bin iş yeriyle yapılan İşgücü Piyasası Araştırması’nda, işgücü ihtiyacının en fazla olduğu alanın imalat sektörü olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı gibi alanlar yer aldı.

Kadın İstihdamı ve Açık İşler

Araştırmaya göre, çalışanların %70’i erkeklerden oluşurken, kadın çalışan sayısı daha fazla olan sektörler arasında “insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri” ile “eğitim” sektörleri bulunuyor. Kadın iş gücünün kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerinde daha fazla olduğu görüldü. İmalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6’sında eleman ihtiyacı olduğu belirlenirken, açık işlerde en çok aranan beceriler arasında “yeterli mesleki ve teknik bilgi” ve “iş tecrübesi” öne çıktı.

En Fazla Eleman Aranan ve Güçlük Çekilen Meslekler

Araştırmada en fazla eleman aranan meslekler arasında makineci (dikiş), garson, satış danışmanı gibi pozisyonlar yer alırken, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası gibi alanlar bulunuyor. Eleman teminindeki güçlüklerin nedenleri arasında “yeterli iş başvurusunun yapılmaması” ve “gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunamaması” gibi faktörler belirlendi.

2024 yılı için yapılacak İşgücü Piyasası Araştırması’nda, İŞKUR personeli araştırmanın tamamını yüz yüze ziyaretlerle gerçekleştirecek. Bu araştırma ile iş yerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık işleri, eleman temininde güçlük çektikleri meslekler ve istihdam beklentileri gibi veriler elde edilerek geleceğin mesleklerine ilişkin tahminler üretilecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.