DOLAR 32,2136 0.02%
EURO 35,4169 0.33%
ALTIN 2.520,250,80
BITCOIN 2146462-0,79%
İstanbul
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeni Zelandalı Ragbi Oyuncusunda CTE Teşhisi: Ragbi Dünyası Şokta
  • Zor Haber
  • Spor
  • Yeni Zelandalı Ragbi Oyuncusunda CTE Teşhisi: Ragbi Dünyası Şokta

Yeni Zelandalı Ragbi Oyuncusunda CTE Teşhisi: Ragbi Dünyası Şokta

ABONE OL
Mart 17, 2024 19:07
Yeni Zelandalı Ragbi Oyuncusunda CTE Teşhisi: Ragbi Dünyası Şokta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Zelandalı Ragbi Oyuncusunda Şok Edici CTE Teşhisi

Tıp uzmanları, geçen yıl 33 yaşında hayatını kaybeden Yeni Zelandalı ragbi oyuncusu Billy Guyton’un, Yeni Zelanda’da dejeneratif bir beyin hastalığı olan kronik travmatik ensefalopati (CTE) teşhisi konulan ilk profesyonel ragbi oyuncusu olduğunu açıkladı.

Ragbi Dünyası Bu Haberle Sarsıldı

Eski Auckland Blues oyuncusu, Mayıs 2023’teki ölümünün ardından ailesinin beynini Auckland Üniversitesi’nin “beyin bankasına” bağışlamasının ardından bu hastalığa sahip olduğu kabul edildi. Durumun ortaya çıkmasıyla birlikte ragbi dünyası şokta.

CTE Nedir?

Hastalık, çeşitli temas sporlarında kafaya tekrarlanan darbelerle ilişkilendiriliyor ve şiddet patlamaları, bunama ve depresyona neden olduğu biliniyor.

Ailesi Dramı Anlattı

Guyton’un babası John, geçirdiği beyin sarsıntılarının ardından erken emekli olmak zorunda kalan oğlunda belirgin semptomların olduğunu belirtti. Sporcunun ailesi, ölümün hastalıkla bağlantılı olabileceğini acı kayıptan kısa bir süre sonra fark etti.

Yasal İşlem Başlatıldı

Aralık 2023’te, yaklaşık 300 eski ragbi oyuncusu, yaşadıkları beyin hasarları nedeniyle yasal işlem başlatmaya karar verdi. Oyuncular, kafaya alınan darbelerin yol açtığı yaralanmaların ciddiyetini vurgulayarak önlem alınmasını talep ediyor.

NZR: Yeni Zelanda federasyonu, kafa yaralanmaları tehlikesini azaltmak için adımlar attığını ve ragbinin uzun vadeli etkilerini daha iyi anlamak için yapılan araştırmaları desteklediğini açıkladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.