Yapılan araştırmalara göre Bağdat Caddesi’nde kiralar 2 bin 750 ile 1 milyon 100 bin lira arasında değişiyor. Gayrimenkul Yatırımcısı Görkem Göçükbaşı konuyla ilgili olarak “Gayrimenkulde doğru yatırımlar yapıldığında tüm yatırım araçlarından daha fazlasını yatırımcısına kazandırmıştır ve kazandırmaya devam edecektir. Bundan dolayı hem yurt içi hem de yurt dışında bulunan tüm yatırımcılarıma, gayrimenkul yatırımı yapmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
İstanbul’un en popüler ticaret bölgelerinden Bağdat Caddesi’nde sektörel dağılım, birim kira değerleri, alan kullanımları, kira değerini etkileyen faktörler gibi önemli kriterleri analiz edildi. Son 6 ayda 122 adet dükkanın kira ve alan bilgisi analiz edildi.
Dükkan kiraları pandemi etkisinden arındırılarak regresyon analizine tabi tutuldu. Prestijli alışveriş mekânlarının, yeme-içme mekânlarının, konut alanlarının yoğunlaştığı ve çalışma konusu olan Kızıltoprak – Bostancı arasındaki yaklaşık 5.5 km’lik güzergah incelendi.
BAĞDAT CADDESİ’NDE 810 DÜKKAN FAALİYETTE
Bağdat Caddesi üzerinde halihazırda 810 adet dükkan bulunuyor. Bunlardan, 163’ü yeme içme sektöründe faaliyet gösterirken 105’i moda ve tekstil alanında hizmet veriyor. Caddede 50 takı aksesuar, 19 ayakkabı, 19 kozmetik mağazası bulunuyor. Rapor hazırlandığı dönemde dükkanların sadece yüzde 8’lik kesimi boş durumdaydı.
Cadde üzerindeki kira değerlerine bakıldığında 2 bin 750 TL ile 1 milyon 100 bin TL arasında değişen rakamlarla karşılaşıldı. Bu veriler incelendiğinde kurumsal olmayan işletmelerin 2 bin 750 TL ile 50 bin TL arasında değişen kira değerlerine karşın kurumsal olan firmaların 1 milyon 100 bin TL’ye kadar çıkan kiralar ödediği görüldü.
Birim kira değerleri moda tekstil, aksesuar takı ve yeme-içme sektörlerinin yoğunlaştığı, yaya trafiğinin fazla olduğu Caddebostan-Suadiye arası bölgede yüksek seyrediyor.
“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE HER KRİZ BİR FIRSATTIR ASLINDA”
Araştırma sonuçlarıyla ilgi değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Yatırımcısı Görkem Göçükbaşı “Maalesef ülke olarak hiçbir yurttaşımızın istemediği zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu durum ticaretin her kolunda olduğu gibi bizim sektörümüzü de derinden etkilemiştir. Ancak ben her zaman yaşanan kriz süreçlerinin fırsata çevrilebilir olduğuna inanan biriyim. Baktığınız zaman var olan enflasyon ve ekonomideki belirsizlikle beraber, yatırımcıları güvenli bir liman arayışına itti. Yüzeysel olarak piyasa bu buhrandan etkilenmiş gibi görünse de gayrimenkul sektöründe her kriz bir fırsattır aslında. Yatırımcıların tercihi ‘altın, euro, dolar’dan ziyade gayrimenkul üzerine olması gerektiğini de yıllardır söylüyorum. Çünkü ülkemiz ve başkentimiz her geçen gün yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiştir” dedi.
İstanbul ve Bodrum’a yapılan yabancı yatırımın her yıl başka ülke ve şehirlere göre yatırımcısına daha fazla kazandırdığını da aktaran Göçükbaşı “Gayrimenkulde doğru yatırımlar yapıldığında tüm yatırım araçlarından daha fazlasını yatırımcısına kazandırmıştır ve kazandırmaya devam edecektir. Bundan dolayı hem yurt içi hem de yurt dışında bulunan tüm yatırımcılarıma, gayrimenkul yatırımı yapmalarını tavsiye ediyorum. Gayrimenkul yatırımı yapanlar ekonomide olan dalgalanmalardan etkilenmeden kazanmaya devam ediyor” diyerek fırsatlardan bahsetti.
HER DÖNEM KAZANDIRIYOR
Genel tabloya bakıldığında fiyat artışlarındaki en önemli faktörün, inşaat sürecindeki ham madde fiyatlarının pandemi etkisiyle hızla yükselmesi olduğunu aktaran Görkem Göçükbaşı son olarak şunları söyledi: “Bu süreçte alternatif yatırım aracı olan dövizdeki dalgalanma, yatırımcıyı güvenli liman olan konut yatırımına çekti. Yıllardır sektörde gerçekçi olmayan ‘Konutta Balon’ iddiası da çürümeye devam ediyor. Aksine Türkiye’de konut ihtiyacı süreklilik göstererek artıyor. Özetle gayrimenkul, alan herkese kazandırmaya devam ediyor”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.