Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve alternatif teknolojilere odaklanarak enerji üretimindeki kabiliyetlerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, güneş, rüzgar ve hidrolik enerjinin yanı sıra hidrojen ve nükleer enerji projeleri öne çıkıyor. Ulusal Hidrojen Programı ile **hidrojenin üretimi, depolanması, taşınması ve sanayide kullanımı** entegre bir şekilde gerçekleştirilecek. Güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektroliz tesisleri kurulacak, enerji yoğun sanayilerde fosil yakıtların yerine hidrojen kullanımı teşvik edilecek. Ayrıca, ulaştırma sektöründe yakıt hücreli araçlar ve ağır taşıtlarda hidrojen kullanımı desteklenecek. **Yerli elektrolizör sisteminin kapasitesi artırılarak küresel düzeyde rekabetçi bir ürün haline getirilecek** ve yeşil hidrojen yatırımlarında yerli üretim teşvik edilecek.
Türkiye, nükleer enerjiyi sadece bir enerji kaynağı olarak değil, aynı zamanda teknoloji ve sanayi gelişimi için bir fırsat olarak görüyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ardından yerli nükleer reaktörlerle nükleer enerji serüveni ivmelendirilecek. **Yatırımlar ve nükleer reaktör ekipmanlarının yerli üretimle gerçekleştirilmesi** sağlanacak. Ergimiş tuz reaktörleri gibi yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi Türkiye’yi bu alanda öncü konuma taşıyacak. **Nükleer Teknopark** ise nükleer bilimler, radyasyon teknolojileri ve malzeme araştırmaları gibi alanlarda AR-GE ve inovasyon ekosistemini bir araya getirerek üniversiteleri, kamu kurumlarını ve özel sektörü işbirliğine teşvik edecek. Türkiye’nin nükleer teknoloji kapasitesi artırılarak, yerli sanayiye yeni iş imkanları ve dinamizm kazandırılacak.
Bu projeler, Türkiye’nin enerji dönüşümünde kritik bir rol oynayarak, sanayide rekabet gücünü artırırken dışa bağımlılığı azaltacak ve ihracat potansiyeli yüksek yeni bir enerji ekonomisinin oluşturulmasına katkı sağlayacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.