DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Nuray Şahinler: “Küresel İklim Değişikliği Arıların Kış Dönemini Etkiliyor”
  • Zor Haber
  • Magazin
  • Prof. Dr. Nuray Şahinler: “Küresel İklim Değişikliği Arıların Kış Dönemini Etkiliyor”

Prof. Dr. Nuray Şahinler: “Küresel İklim Değişikliği Arıların Kış Dönemini Etkiliyor”

ABONE OL
Mart 21, 2024 17:14
Prof. Dr. Nuray Şahinler: “Küresel İklim Değişikliği Arıların Kış Dönemini Etkiliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arılar, Yüksek Sıcaklıklar Nedeniyle Kış Uykusuna Geçemiyor

Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Şahinler, küresel iklim değişikliğinin etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı değerlendirmede, son yıllarda artan sıcaklık nedeniyle kış aylarının arıları olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Hava sıcaklıklarının 14-15 derecelere ulaşmasıyla arıların kovanlarından çıkarak çalışmaya başladığını ifade eden Şahinler, kış uykusu olan kış salkımı oluşumunun ise 10-12 derece sıcaklıkta gerçekleşebildiğini vurguladı.

Ani Sıcaklık Değişimleri Arıların Hayatta Kalmasını Tehlikeye Atıyor

Prof. Dr. Nuray Şahinler, arıların kış salkımı oluşturabilmesi için belirli bir sıcaklık aralığının önemine dikkat çekti. Yüksek sıcaklıkların arıların fizyolojik yapılarını olumsuz etkilediğini ve kış kayıplarının artmasına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, gün içerisindeki ani sıcaklık değişimlerinin arılar için ölümcül sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Arıcıların Rotalarında Değişiklik Kaçınılmaz

Prof. Dr. Şahinler, arıcıların gezginci rotalarının da iklim değişikliğinden etkilendiğini vurguladı. Gezginci arıcıların artan sıcaklık ve iklim koşullarına uyum sağlamak amacıyla kolonilerini daha yüksek rakımlı bölgelere taşıyacaklarını belirtti. Bu durumun bitkisel üretimde verim ve kalite üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.