Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na katılan bir yetkili, Türkiye’nin kültürel mirasını ve zenginliğini korumak amacıyla coğrafi işaret tescil belgesini önemsediklerini vurguladı. Durak, kurumlarının coğrafi işaret konusunda ciddi çalışmalar yaptığını ve bu alanda önemli adımlar attıklarını belirtti.
Durak’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de coğrafi işaret tescil sayısı hızla artıyor. 1995-2005 döneminde 69 olan tescil sayısı, 2005-2015 yılları arasında 105’e yükseldi ve 2015-2023 arasında 1328’e çıktı. Bugün itibarıyla ülkemizde 1639 coğrafi işaret tescili bulunuyor. Durak, Türkiye’nin bu alanda Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti.
Durak, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerini Avrupa Birliği’nde de tescil ettirmek için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. AB tescil sayısının arttığını belirten Durak, markalaşmanın önemine vurgu yaparak, WIPO ile birlikte AB tescili alan ürünlerin markalaşması için ortak projeler yürüteceklerini dile getirdi. Amacın, ürünlerin tanınırlığını artırarak ekonomik değerlerini yükseltmek olduğunu belirten Durak, markalaşma konusunda üreticilere destek sağlayacaklarını açıkladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.