Fen bilimleri derslerinde, öğrencilerin günlük hayattaki olayları fen kavramlarıyla anlamlandırırken bilimsel becerileri etkili bir şekilde kullanmaları hedefleniyor. Yeni müfredatta öğrencilere 13 farklı fen bilimleri alan becerisi kazandırılması planlanıyor. Bu beceriler arasında bilimsel gözlem, hipotez oluşturma, deney yapma, bilimsel çıkarım yapma gibi alanlar bulunuyor.
Liselerde okutulacak yeni kimya dersi müfredatında, öğrencilere beceri gelişimlerine olanak tanımak amacıyla içerik sadeleştirilirken, tekrar eden konular azaltıldı. Programda sürdürülebilir kalkınmanın hedefleri ve yeşil kimya ilkeleri temel alınarak öğrencilerin bilimsel düşünce yeteneklerinin artırılması amaçlanıyor. Nanoteknoloji ve yapay zeka uygulamalarına da müfredatta sıklıkla yer veriliyor.
Fizik derslerinde milli çıkarlar ve uluslararası işbirlikleriyle bilimde ilerlemeye odaklanılıyor. Türkiye’nin geliştirdiği deniz araçlarına özel vurgu yapılırken öğrencilere, CERN, NASA gibi kuruluşlarla ilgili araştırmalar yapma fırsatı sunuluyor. Fizik müfredatında mevcut ve gelecek ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmelere de yer veriliyor.
Lise düzeyindeki biyoloji derslerinde, önceki programlardaki tekrar eden konular bütünlük gözetilerek birleştiriliyor. Ekoloji, biyoçeşitlilik ve çevre koruma konularında öğrencilere daha kapsamlı bir perspektif sunularak temel kavramlar anlatılıyor. Program, coğrafya, fizik ve kimya dersleriyle ilişkilendirilerek disiplinler arası bütünlüğü sağlamayı amaçlıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.