Macar araştırmacılar, Tip 2 diyabet riski taşıyan hastaların, kalp rahatsızlığına bağlı olarak kalbi etkileyen sinir hasarına yakalanma olasılığının altı kata kadar daha fazla olduğunu bulduklarını iddia ediyorlar. Uzmanlara göre, nöropati olarak adlandırılan bu sinir hasarı, baygınlık ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.
Nöropati, sinirlerin hasar görmesi anlamına gelir ve diyabetin bilinen bir komplikasyonudur. Araştırmacılar, hastaların diyabetleri tam olarak gelişmeden önce bile bu hasarın ince işaretlerini gösterdiğini belirtiyor. Bulgularına göre, nöropati belirtilerini izleyerek sinir hasarının yavaşlatılması veya önlenmesi mümkün olabilir.
Çalışmada, diyabet riski yüksek olan bireylerin, sağlıklı kişilere göre parasempatik nöropati adı verilen bir türe sahip olma ihtimalinin 5,9 kat daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu durum, vücudumuzun dinlenme sürecini yöneten sinirlere verilen zararı ifade eder.
Araştırmacılar, diyabet riski taşıyan hastalarda sinir hasarının belirtilerini izleyerek erken müdahale edilmesi durumunda, sinir hasarının ilerlemesinin yavaşlatılabileceğini ve ciddi komplikasyonların önlenebileceğini vurguluyorlar. Sağlık uzmanları, diyabet hastalarının düzenli olarak sinir kontrolü yaptırmalarını ve belirtileri yakından takip etmelerini öneriyorlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.