DOLAR 32,3402 0.18%
EURO 35,1829 -0.03%
ALTIN 2.243,940,03
BITCOIN 2097294-5,47%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ters Lale nasıldır? Nerede Yetişir?

Ters Lale nasıldır? Nerede Yetişir?

ABONE OL
Nisan 30, 2022 10:54
Ters Lale nasıldır? Nerede Yetişir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Laleler soğanlı bitki türüdür. Bu nedenle her sene tohum ekmenize gerek kalmadan kendiliğinden tekrar açarlar. Üstelik bu soğanlı bitkiye sahip diğer çiçekler gibi belirli aylarda tohumlanırlar. Bu tohumlar alınıp toprağa ekildiğinde daha fazla sayıda çiçeğe sahip oluruz. Ancak ters lale bitkisini çevremizde görmemiz mümkün değildir. Endemik bitki türü arasında yer alırlar. Sayıları oldukça azdır.

Her bir ters lale dalında altı adet çiçek bulunur ve bu çiçeklerin başları aşağıya doğru dönüktür. Bu da ismini nereden aldığını anlatır bizlere.

Ters lale bitkisi birçok efsaneye konu olmuştur. Bu efsaneler genellikle hüzünlüdür. Bu nedenle ters lale bitkisini Anadolu’nun bazı bölgelerinde kerbela ve ağlayan gelin çiçeği olarak tanırlar. Bu da sahip oldukları hikâyelerden kaynaklanmaktadır.

Ters lale çiçeği efsanesi

Ters lale çiçeğinin iki adet efsanesi bulunmaktadır. Bu efsanelerden biri Müslümanlara aittir. Müslümanlara ait olan ters lale çiçeği hikayesinde Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da şehit olmasından dolayı çiçeğin boynu bükük ve rengi de kırmızı olması geçmektedir.

Ferhat ile Şirin’in aşk hikayesi büyük bir efsanedir. Bu efsanede ters lale çiçeğinin geçtiğini bilen kişi sayısı ise azdır. Bu nedenle belirtmek isteriz. Ferhat ile Şirin’in birbirlerine kavuşamamaları ile bu çiçek hüznün sembolü olarak kabul edilmiştir. Hatta bu nedenle boynunu büktüğü ifade edilmektedir.

Ne yazık ki ters lale çiçeğini çevremizde görmenin mümkün olmadığını belirtmiştik. Ancak onların yapay hâllerini ve daha pek çok çiçeği evimizde ağırlayabiliriz. Laleleri ters olarak değil ama düz olarak vazo ve buket içlerinde görebiliriz. Endemik türleri sanal ortamlarda görmemiz ve onları doğal ortamlarında sevmemiz en doğrusu olacaktır. Laleleri bir de ıslak dediğimiz yapay hâlleri ile de severiz. Kısacası lalenin her türlüsü bizim için özeldir. Islak laleleri gelin çiçeği olarak tercih ederken gerçeklerini birçok özel gün için satın alabiliriz. Bazen de kendimizi şımartmak isteriz. Kısa bir dönem içerisinde hayatımızda yer alan bu güzel çiçekleri hediye olarak almak bizleri mutlu eder.

Toplum olarak çiçek alıp vermek bizler için önemlidir. Bu yüzden yakınlarınıza lale ya da ıslak lale hediye etmek istediğinizde bunu zaman ve bütçeden tasarruf ederek gerçekleştirebileceğinizi belirtmek isteriz. İnternetten çiçek alışverişi için Küçükçekmece çiçekçi şeklinde semt ve bölge aramaları yapmamız gerekir. Böylece çevremizdeki firmalar hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

Ters lale özellikleri

Ters lale özelliklerinden kısaca belirtmiştik. Bir dal içerisinde altı adet çiçek bulunur. Bu çiçek türü soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Soğuk havada donsa bile güneş tekrar açana kadar büyümeye devam eder. Güneş açtığında yaprakları eski haline geri dönerler.

Bu çiçeğin bir diğer anlam özelliği arasında yer alan ağlayan gelin anlamı ise, kızların evden çıkarken başlarının üzerine kırmızı örtü örtmeleri evlerinden çıkarken başlarını eğmeleri ve ağlamaları ile bağlantılıdır. Bu korelasyonu kuran kişiler hüzün çiçeği olmasının yanı sıra güzelliğinin bir kısmının mutluluk ile alakalı olduğunu ve gelinlerin hem ağlayıp hem de mutluluklarına kavuştuklarını belirtmiştir. Hüzün ve mutluluğun bir arada olabilmesi de bir mucizedir, aslında.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.