Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım başkanlığında toplandı. Komisyonun çalışmalarını anlatan Yıldırım, Fransa’ya gerçekleştirilen ziyaret ve Müslüman olan topluluklar ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi. Yıldırım, yerel seçim çalışmalarının ardından yurt dışına yapılacak ziyaretlere devam edeceklerini dile getirdi.
YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) Başkanı Abdullah Eren, komisyonda yapacağı sunumda, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ırkçı ve İslamofobik saldırılar, bu konunun tarihi, kurumun bu konuda neler yaptığı gibi bilgiler paylaşacağını dile getirdi. Eren, 11 Eylül saldırılarının ardından İslamofobi’nin arttığını belirtti.
Eren, Türklerin 1980’lerin başında Avrupa’da görünür olmaya başlamasıyla birlikte saldırıların da arttığını ifade etti. ABD’de gerçekleşen 11 Eylül 2001 saldırılarının Avrupa’daki Türkler ve Müslümanlar için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Eren, son 20 yılda Avrupa’da ötekine karşı tahammülsüzlüğün artmasına sebep olan olayları ve dönemleri aktardı.
Eren, Avrupa’da Türklere yapılan saldırı ve katliamlara dair örnekler vererek, aşırı sağcı partilerin oy oranlarının ciddi şekilde arttığını belirtti. Bu partilerin parti programlarında göçmen, mülteci, yabancı ve İslam karşıtı söylemlerin bulunduğunu vurguladı.
Eren, Fransa, İsveç, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan bazı olaylara değinerek, İslam karşıtlığı ve Müslümanlara yönelik baskıların arttığını söyledi. Kamuda başörtüsü yasağı, helal kesimin yasaklanması, minare yasağı gibi uygulamaların örneklerini verdi. Ayrıca, yabancı finansman yasağı ve imam göndermeye yönelik kısıtlamaların da olduğunu belirtti.
Eren, İslamofobiyle mücadelede uluslararası mekanizmalara da değindi. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yüzde 20’sinin saldırıları bildirmediğine dikkat çekti ve bu konuda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki İkinci Karabağ Savaşı sırasında Türk derneklerine yönelik saldırılar yaşandığını ve yurt dışındaki eylemlerde Almanya’nın daha hassas davrandığını ifade etti.
Eren, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili verinin sınırlı olduğunu belirtti. Bu nedenle YTB olarak bir çalışma yürüttüklerini ve önemli verilere ulaşmaya başladıklarını aktardı. Olumlu çalışmaları da veri haline getirdiklerini söyledi. Ayrıca, soydaş ve akraba topluluklara, Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilere dair faaliyetler hakkında da bilgi verdi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.