Reklam Kurulu, tüketicilere sunulan ambalajlı ürünlerdeki adet, uzunluk, hacim gibi içeriklerde değişiklik yapılmasına rağmen, bu değişikliğin yapılmadığı izlenimi veren yanıltıcı tanıtımları denetliyor. Gıda ürünlerinin ambalajları, ilgili yönetmelik kapsamında **”reklam mecrası”** olarak kabul edilirken bunların üzerindeki her türlü ifade ve görsel **”ticari reklam”** niteliği taşıyor.
Reklam Kurulu, tüketici başvuruları, rakip firma şikayetleri ve resen denetimlerle incelenen ürünlerde tespit edilen ihlaller için çeşitli yaptırımlar uyguluyor. İncelemeler sonucunda ambalajlarında gıda mevzuatına aykırı sağlık beyanları içeren, içeriğinde katkı maddesi bulunmasına rağmen katkısız olduğu izlenimi veren, abartılı ifadeler kullanan firmalara idari para cezaları veriliyor. Ambalajlı ürün tanıtımlarına ilişkin bu yıl 22 dosya incelendi ve yanıltıcı bulunan 17 dosyaya ceza kesildi.
Tüketiciler, şikayetlerini Reklam Kurulu’na iletebiliyor. Tespit edilen ihlallerde üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınıyor ve mevzuata aykırı her bir reklam için 54 bin 987 lira, haksız ticari uygulamalar için 550 bin 59 lira idari para cezası uygulanıyor. Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ambalaj ve etiket bilgilerini dikkatli incelemeleri konusunda uyararak şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurmalarını öneriyor.
Şikayetlerin Kurula ulaştırılması yazılı veya e-Devlet üzerinden çevrim içi olarak yapılabilmektedir. Ticari reklama ilişkin başvurularda, şikayet edilen tanıtımları belirleyici husus, bilgi ve belgelere yer verilmesi gerekmektedir. Reklam Kurulu, tüketicilerin haklarını korumak ve yanıltıcı tanıtımların önüne geçmek adına büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.