Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadelede daha etkin ve verimli bir risk yönetimi stratejisi geliştirmek amacıyla harekete geçti. Özellikle 2021’deki büyük orman yangınlarının ardından, çözüm odaklı kalıcı adımlar atılması için “Yangın Risk Yönetimi Projesi” hayata geçirildi.
Proje kapsamında, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi ve yangın bölgelerinde gerekli önlemlerin alınabilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, literatür taramaları, küresel değerlendirmeler ve yapay zeka modelleri kullanılarak yangın riski tahmini yapılmaktadır.
Proje, meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş yangın verileri gibi 14 farklı veri setinden yararlanarak “yangın riski haritaları” oluşturulmasını sağlıyor. Bu sayede, yangın oluşmadan önce belirlenen bölgelerde önleyici önlemler alınabilmektedir.
Projenin ikinci aşamasında ise, OGM kaynaklarının en uygun şekilde yangın bölgesine transferi için zaman ve yangın riski değerlerinin ön planda olduğu bir modele geçilmektedir. Bu sayede, yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması ve hızlı müdahale sağlanması hedeflenmektedir.
Orman yangınlarıyla mücadelede veri ve yapay zeka kullanımının artması, Türkiye’nin orman varlığının korunması ve orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele stratejisi oluşturulması konusunda önemli bir adımı temsil etmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.