DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsviçreli Lüks Saat Üreticileri Gelirlerini Artırırken, Lüks Harcamalarda Patlama
  • Zor Haber
  • Ekonomi
  • İsviçreli Lüks Saat Üreticileri Gelirlerini Artırırken, Lüks Harcamalarda Patlama

İsviçreli Lüks Saat Üreticileri Gelirlerini Artırırken, Lüks Harcamalarda Patlama

ABONE OL
Mart 17, 2024 15:07
İsviçreli Lüks Saat Üreticileri Gelirlerini Artırırken, Lüks Harcamalarda Patlama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinin 2023’teki Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği

İsviçreli lüks saat üreticilerinin 2023 yılında yaşadığı gelir artışı, küresel ölçekte gelir eşitsizliğinin arttığı bir dönemde zenginlerin lüks harcamalarında patlama yaşandığını gösterdi. Geçen yıl milyarderlerin toplam servetindeki artışın 2020’ye kıyasla 3,3 trilyon dolar daha fazla olduğu Oxfam araştırmasıyla ortaya konmuştu. Bu servetin enflasyondan üç kat hızlı arttığına dikkat çekilen rapora göre, dünyanın en zengin yüzde 1’i tüm küresel finansal varlıkların yüzde 43’üne sahip.

Lüks Saat Üreticilerinde Rekor Gelir: Rolex Öne Çıkıyor

ABD’li banka Morgan Stanley’nin yayınladığı bir rapora göre, lüks saat markası Rolex, 2023 yılında rekor kırarak 10,1 milyar İsviçre Frangı (11,5 milyar dolar) kazandı. Rolex’in yıllık kazançları yüzde 11 artarken, mevcut pazar payının “benzeri görülmemiş” bir seviyede olduğu belirtildi. Rolex geçen yıl 1,24 milyon saat üretirken, diğer markaları olan Cartier, Audemars Piguet, Omega, Richard Mille ve Patek Philippe’in toplamından daha fazla satış gerçekleştirdi.

Lüks Saat Talebindeki Artışın Nedenleri

Lüks saatlere talebin artmasının nedenleri arasında pandemi dönemindeki tasarrufların harcamaya dönüşmesi, yüksek gelirli nüfusun artışı ve özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerdeki talep artışı yer alıyor. Lüks saatlerin zenginlik sembolü olarak algılanması ve yüksek statü göstergesi olması da talep artışında etkili. Örneğin ABD’deki lüks saat sahiplerinin kişi başı ortalama 2,6 lüks saate sahip olduğu belirtiliyor.

Lüks Harcamalar ve Gelir Eşitsizliği

Yapılan araştırmalar, statü kaygısının gelir eşitliği ile ilişkili olumsuz sonuçlara yol açtığını gösteriyor. Gelir eşitsizliği ile lüks mal harcamaları arasında bir bağlantı olduğu belirtiliyor. Eşitsizlik arttıkça, gelirin ihtiyaçlardan ziyade lüks mallara harcanan oranının da arttığı vurgulanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.