Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Geçit Sokak’ta durduğu yerde çöken bina, İstanbul’daki yapı stokunu bir kez daha gündeme getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), özellikle 1999 öncesi yapılarla ilgili tespit yapmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için 2020 yılında hızlı tarama yöntemi ile bina inceleme projesi başlattı.
İBB’nin hızlı tarama testini yaptırmak için 160 bin talep alındı. Aralıksız çalışan ekipler, bugüne kadar 35 bin yapıda analiz yaptı. Analiz sonuçlarına göre, yapılar A,B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorilerine ayrıldı. Yapılan incelemeler sonucunda %50’si D ve E kategorilerinde, yani riskli yapılar arasında yer aldı.
İstanbul’da yaklaşık 1,2 milyon yapı bulunduğunu belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, 200 bin yapının olası bir depremde kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini ifade etti. Bu durumda 1,3 milyon hanenin etkileneceği belirtildi.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’a göre, hızlı tarama testine başvurulması durumunda yaşanacak felaketler önlenebilir. İBB’nin kira desteği ile binanın yenilenmesi sürecinin başlatılması gerektiği vurgulandı. İstanbul’da riskli yapılarla ilgili başvuruların ise hızla arttığı belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.