Operasyondan iki yıl sonra, dışarıdan bakıldığında üç kişinin kornealarının daha şeffaf hale geldiği gözlendi. Çalışmada, **”limbal kök hücre yetmezliği”** (LSCD) adı verilen rahatsızlığa sahip dört katılımcı yer aldı. Limbus adı verilen ve gözün beyaz kısmını koruyarak korneayı destekleyen yapı, kök hücreler açısından zengin bir bölge olup korneadaki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor.
Günümüzde LSCD’ye sahip kişiler bir gözlerinden sağlıklı kornea dilimi aldırabiliyor ancak her iki göz de etkilenmişse, bir donör nakli gerekiyor. Bu noktada devreye **“indüklenmiş pluripotent kök hücreler” (iPSC)** giriyor. Geçen yıl ABD’li araştırmacılar, limbal kök hücreler kullanarak kornea hasarı olan iki hastanın görme yetisini geri kazandırdılar. Şimdi ise Japonya’daki Osaka Üniversitesi Hastanesi’ndeki bilim insanları, sağlıklı insan kan hücrelerinden elde edilen iPSC’leri kullanarak hastaların görme yetisini geri kazandı.
Laboratuvarda elde edilen iPSC’ler, kornea epitel hücre tabakalarına dönüştürüldü ve nakil edildi. Nakil sonrası yedi ay içinde dört hastanın tamamında görme iyileşmesi gözlendi. Ancak bir yıl sonra, bazı hastalarda görme gerileme yaşandı. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin nakledilen hücrelere karşı olumsuz tepki gösterdiğini belirtti.
Kök hücre tedavisi umut verici olsa da halen deneysel ve riskli olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, gelecekte çok merkezli klinik deneyler yapmayı ve bu tedavinin üzerine inşa etmeyi planlıyor. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayımlandı.
Bu yeni tedavi yöntemi, görme kaybı yaşayan milyonlarca insanın umut ışığı olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.