DOLAR 32,5824 0.31%
EURO 34,7180 -0.11%
ALTIN 2.524,801,65
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyada yeni bitkisel beslenme akımı: Veganuary

Dünyada yeni bitkisel beslenme akımı: Veganuary

ABONE OL
Ocak 23, 2023 05:59
Dünyada yeni bitkisel beslenme akımı: Veganuary
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bitki bazlı beslenme ve vegan yaşam biçimini tercih edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada Vegan ve January (Ocak Ayı) kelimelerinin bir araya getirilerek adlandırıldığı küresel bir akım olan Veganuary girişiminin 2014 yılından bu yana Ocak ayı boyunca bitki bazlı ve vegan beslenmeyi desteklediğini ve yıl boyunca da bu beslenme şeklini devam ettirmeyi teşvik ettiğini belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bitkisel beslenme sağlık açısından olduğu kadar çevre açısından da önemli. Sodexo olarak bu bilinçle sürdürülebilir bitki bazlı beslenmeyi destekliyoruz. Sodexo’nun 2025 yılına kadar tüm dünyadaki yemek içerikleri ve menülerinin yüzde 33’ünün bitki bazlı besinlerden oluşması için yeni ürünler denenerek yeni reçeteler geliştiriliyor” açıklamasında bulundu.

Veganuary akımının hem tüketicileri hem de işletmeleri sağlığı iyileştirmek, hayvan refahını sağlamak ve çevreyi korumak için bitki bazlı bir diyete geçmeleri için desteklediğini anlatan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bitki bazlı beslenme et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal besinleri en aza indiren, bunların yerine meyve, sebze, kuru baklagil, tam tahıllar, yağlı tohumlar, mantar ve baharatların tüketimine ağırlık veren bir beslenme biçimidir” dedi.

Vejetaryenlik ve veganlık karıştırılabiliyor

Bitki bazlı beslenmede vejetaryenlik ve veganlık konusunun da sık sık karıştırıldığına dikkat çeken Sibel Mumcu, “Vejetaryenler canlı bir hayvanın besin olarak sunulmak üzere öldürülmesini hoş karşılamıyor ama süt ürünleri ve yumurta gibi hayvanların öldürülmesine sebep olmayan besinleri tüketebiliyorlar. Veganlar ise hayvanların insanların ihtiyaçları için sömürülmesine karşıdırlar. Dolayısıyla hayvanlardan elde edilen ve üretiminde kullanılan gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddederler, hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ürünleri ile ev temizliği ürünlerini kullanmaz, sirk, boğa güreşi, hayvanat bahçesi gezileri, at yarışı gibi hayvanların kullanıldığı eğlence biçimlerine katılmaz, tüm yaşamlarını bu felsefeye uygun olarak düzenlerler” hatırlatmasında bulundu.

Sodexo, Veganuary akımını destekliyor

Bitki bazlı dengeli yemek seçeneklerinin sağlıklı yaşam ve çevresel faydaları konusunda farkındalık oluşturmak için sosyal girişimleri önemseyen Sodexo’nun Veganuary akımının da iyi bir destekçisi olduğunu dile getiren Sibel Mumcu, “Sodexo, 2025 yılına kadar tüm dünyada karbon emisyonlarını yüzde 34 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu sürdürülebilirlik hedefine ulaşmak için Sodexo’nun belirlediği alt hedeflerden biri ise sürdürülebilir bitki bazlı beslenmeyi desteklemek. Bu kapsamda Sodexo 2025 yılına kadar tüm dünyadaki yemek içerikleri ve menülerinin yüzde 33’ünü bitki bazlı besinlerden oluşturmayı hedefliyor. Bunun için de uzman diyetisyenleri ve şefleriyle birlikte yeni ürünler deneyerek reçeteler geliştiriyor ve bunları tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Geliştirdiği lezzetli ve besleyici vegan ve vejetaryen yemek çeşitleri ile daha fazla tüketicinin bitki bazlı yemek deneyebilmesine de olanak sağlıyor” diye konuştu.

Faaliyetlerini daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir yaşam ve beslenme odağında şekillendiren Sodexo’nun sağlıklı, lezzetli, besleyici ve kolay erişilebilir yemek seçenekleri sunarak bu akıma katılmak isteyen herkese kolaylık sağladığını paylaşan Sibel Mumcu, “Veganuary, bitki bazlı besinlerle tanışmayı veya vegan olmayı denemek isteyen herkesi kucaklayan bir akım. Daha iyi bir gelecek, yaşam ve sürdürülebilir beslenme için bu konuda adım atmak isteyen herkese de değişim için iyi bir fırsat sunuyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.