DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’e ilk ayak izini bıraktı
  • Zor Haber
  • Gündem
  • Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’e ilk ayak izini bıraktı

Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’e ilk ayak izini bıraktı

ABONE OL
Mayıs 22, 2021 17:18
Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’e ilk ayak izini bıraktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’deki araştırmalarına başlamak üzere iniş platformunun rampasından yüzeye inerken, Çin basınında, aracın Mars yüzeyiyle teması ‘Çin’in Kızıl Gezegen’deki ilk ayak izleri’ olarak nitelendirildi.

Çin Ulusal Uzay Dairesi’nden (CNSA) yapılan açıklamaya göre, Çin’in Mars keşif aracı Zhurong, Pekin saatiyle bugün 10.40 (TSİ 15.40) itibarıyla Mars’ın yüzeyine inerek araştırma ve keşif çalışmalarına başladı.

Now I’m “literally” on Mars surface. At UTC 2:40, May 22, #Zhurong (#Tianwen1) Mars Rover drove down to the surface of the red planet from the lander. Here’s the the process captured by both front and rear cameras. First batch of scientific data will be obtained later this month. pic.twitter.com/DfCvAvLmSW

— Chinese Zhurong Mars Rover (@MarsZhurong) May 22, 2021

​Yer şekillerine dair bilgi toplayacak

Çin basınında, Kızıl Gezegen’deki araştırmalarına başlamak üzere iniş platformunun rampasından yüzeye inen keşif aracının Mars yüzeyiyle teması, ‘Çin’in Kızıl Gezegen’deki ilk ayak izleri’ olarak nitelendirildi.

Güneş enerjisiyle çalışan ve 240 kilo ağırlığa sahip 6 tekerlekli Zhurong, Mars’ın yüzeyinde seyrederek yer şekillerine dair bilgi toplayacak.

15 Mayıs’ta Mars yüzeyine inmişti

Çin'in Mars keşif aracı Tianwen-1, gezegenin iki tarafından fotoğraf gönderdi
© Fotoğraf : Twitter
Çin’in Mars keşif aracı Tianwen-1, gezegenin iki tarafından fotoğraf gönderdi

Çin’in Tianwen-1 (Göğe Sorular) adı verilen Mars misyonu, bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezgin araçtan oluşuyor.

Tianwen-1, geçtiğimiz yıl 23 Temmuz 2020’de uzaya fırlatılmış, Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı anlamına gelen ‘Zhurong’ da şubat ayında Tianwen-1 uzay aracı ile Mars’a ulaşmıştı.

Gezgin ile iniş aracından oluşan kabinin 15 Mayıs günü Mars’ın kuzey kesimindeki Utopia Planitia’ya iniş yaptığı açıklanmıştı.

Böylelikle Çin, ABD’nin ardından Mars’ın yüzeyine iniş yapan ve yüzeyde keşif aracı kullanan ikinci ülke oldu. Sovyetler Birliği’nin 1971 yılında Mars’a iniş gerçekleştiren aracı ise inişin ardından sinyal vermeyi kesmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.