Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’i sigaraya bağlı olup, bu kanser türü dünya genelinde en ölümcül kanser olarak kabul ediliyor.
650 milyon kişiye sigara satışının yasaklanması durumunda, 2095 yılına kadar 1,2 milyon ölümün önlenebileceği tahmin ediliyor. Sigara satışlarının durdurulması, kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla ölümün önlenebileceğini gösteriyor.
Tütünsüz nesil girişimleri kapsamında bazı ülkeler, 2008 ve sonrası doğan kişilere sigara satışını yasaklamaya başladı. Ancak tütün kullanımına bağlı sağlık sorunlarını çözmek için sigara vergilerinin artırılması, dumansız alanların genişletilmesi ve sigarayı bırakma programlarının desteklenmesi gibi yöntemlerin de uygulanması gerektiği vurgulanıyor.
IARC çalışmasının yazarları, sigara yasağının tüm akciğer kanseri ölümlerini engelleyemeyeceğini ancak tütünsüz nesil politikalarının önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Tütün endüstrisinin cinsiyet odaklı pazarlama stratejilerinin kadınlarda daha fazla ölüme neden olduğu vurgulanırken, sigara karşıtı politikaların hayat kurtarıcı etkisi ön plana çıkıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.